One hundred ninety hectares (469 acres) in a single estate, which was bought by Antonelli family in 1881, making it one of the historical wineries of the Montefalco DOCG area. In 2009 the conversion to organic farming has been completed for all our products.
The plots, clayey and rich in limestone, have various geological origins: some are deep, while others are rocky, thereby providing intense and varied nuances to the wines. The hills are pristine, surrounded by wooded areas and have an ideal microclimate for vines and olive trees. Ten hectares (24 acres) are dedicated to olive groves, while slightly more than 50 (123 acres) are covered by vineyards; these crops are located on the hilltops, with southern and western exposure. We cultivate native varietals: Grechetto and Trebbiano Spoletino for the whites, while the red varietals are mainly Sangiovese and Sagrantino.
At the heart of the property, just below the original manor house, is the Winery; the cellars are completely underground and designed for gravity vinification, with the pressed grapes falling down into the fermentation tanks and the pomace discarded without pumps, simply using the force of gravity. Only grapes cultivated by the winery using organic agricultural methods are used, thereby offering a product in which each phase of the process has evaluated characteristics, merits and potential, with the additional guarantee of organic certification, both of the grapes and the wines.
Antonelli San Marco also offers wine-tourism hospitality in the antique farmhouse called Casale Satriano, which has been carefully restored and tastefully decorated: independent apartments with a swimming pool, surrounded by vineyards and a breathtaking landscape, just a short drive from the most beautiful Medieval villages of Umbria…
Finally, the cooking school, Cucina in Cantina, offers courses on Umbrian cuisine, lunches and dinners by appointment for groups, wine tastings and guided tours of the historical winery.
Nel 2009 abbiamo completato la conversione alla conduzione biologica, iniziando un percorso di nuova gestione dei vigneti e dei processi di vinificazione che segue quello ormai consolidato da anni per oliveti e olio extra vergine di oliva. Il passaggio a bio ha comportato un periodo di conversione della durata di tre anni, pertanto siamo ufficialmente certificati dalla vendemmia 2012.
Si tratta di una scelta di prospettiva che abbiamo iniziato da tempo abbandonando concimi e antiparassitari chimici. Avendo inoltre meno armi a disposizione contro le malattie della vite, si è obbligati ad avere maggiori attenzioni durante tutte le fasi vegetative, affinché il vigneto sia in equilibrio e costruisca così le sue difese naturali. Un processo di adattamento organico delle viti, e un attento controllo con interventi mirati e manuali, che sono parte fondamentale della ricerca qualitativa che applichiamo ai nostri vini, e del rispetto della specificità del territorio di San Marco.
PSR PER L’UMBRIA 2014/2020
Sostegno agli investimenti per il miglioramento delle prestazioni e della sostenibilità globale delle aziende agricole – maggiori informazioni